Nieuwe signaleringsbrief naar organisaties met ontbrekende toegankelijkheidsverklaringen

Vorige week heeft DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma een signaleringsbrief verstuurd naar overheidsorganisaties die op de peildatum 1 oktober nog geen toegankelijkheidsverklaring gemaakt hebben voor websites en/of apps waarvoor ze verantwoordelijk zijn. 

Oproep aan organisaties om verklaringen te maken voor al hun websites en apps 

Uit Dashboard DigiToegankelijk blijkt dat de aangeschreven organisaties verantwoordelijk zijn voor een of meerdere websites en/of apps waar nog géén toegankelijkheidsverklaring voor is gemaakt. Deze worden in het dashboard aangeduid met status E. Van deze sites en/of apps is het daardoor niet duidelijk in welke mate ze te gebruiken zijn voor mensen met een beperking.  

In de brief worden bestuurders opgeroepen zo snel mogelijk maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door een toegankelijkheidsverklaring te publiceren, de toegankelijkheid te verbeteren of door bepaalde websites en/of apps op te heffen.  
 

Signaleringsbrieven helpen organisatie te voldoen aan de wet 

DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma is sinds dit jaar begonnen met het sturen van signaleringsbrieven aan bestuurders van overheidsorganisaties. Het doel hiervan is om overheidsorganisaties aan te zetten hun wettelijke verplichting na te komen. Sinds 2018 zijn overheidsorganisaties verplicht om hun websites en apps toegankelijk te maken en daarover een verklaring af te leggen. Sinds 1 juli 2023 is de Wet digitale overheid (Wdo) de wettelijke grondslag voor deze verplichting (het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid). In 2024 werden eerder twee verschillende signaleringsbrieven gestuurd naar in totaal 424 overheidsorganisaties. De resultaten van de signaleringsbrief die in juni 2024 werd verstuurd, vind je hier: Bijna 50% van de aangeschreven overheidsorganisaties reageert op signaleringsbrief | Digitoegankelijk. 
 

Heb je een vraag over de signaleringsbrief? 

De signaleringsbrief wordt verstuurd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heb je een vraag over de brief? Stuur je e-mail SignaleringDigitaleToegankelijkheid@ictu.nl.