Naar een verklaring verwijzen vanaf je website of app

Heb je een verklaring gepubliceerd? Dan ben je verplicht die op je website of bij het downloaden van je app aan te bieden. Je mag daarvoor het toegankelijkheidslabel gebruiken. Dat is een samenvatting van de verklaring. Je kunt de HTML-code van de labels van je gepubliceerde verklaringen op Toegankelijkheidsverklaring.nl opvragen en kopiëren. 

Op deze pagina lees je waar je de verklaring het beste kunt plaatsen bij een website en bij een app.

Label plaatsen voor een website

Gaat je verklaring over een website? Dan plaats je het toegankelijkheidslabel op de website zelf. Zorg ervoor dat het label gemakkelijk te vinden is voor bezoekers van de website. Zet het bijvoorbeeld in de footer, zodat het op elke pagina zichtbaar is. En gebruik als dat kan op al je websites een standaard URL, zoals www.jouw-website.nl/toegankelijkheid

Label plaatsen voor een app

Bij apps werkt het net iets anders. Je kunt in de app stores 1 of meer URL's toevoegen. Bij de Apple App Store mag je er 3 plaatsen, in de Google Play Store 1. Vaak plaatst men hier de homepage van de organisatie achter de app, of een pagina met informatie over de app. Op 1 van de webpagina's die je hier invult, kun je het toegankelijkheidslabel plaatsen.

Ook in de app zelf

Plaats, als dat kan, ook (een link naar) het toegankelijkheidslabel in de app zelf. Gebruikers die de app rechtstreeks vanuit een app store downloaden kunnen de verklaring dan ook makkelijk vinden. Plaats het label bijvoorbeeld op hetzelfde scherm als de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Deze documenten vind je vaak bij het inloggen of bij het scherm “overige” of “meer”.

Verklaring voor een algemene app

Gebruik je een algemene app van een leverancier? Dan kun je niet altijd vanuit de app store of in de app zelf verwijzen naar het toegankelijkheidslabel. Plaats het label dan op de webpagina van jouw organisatie waarop de links naar de app stores staan.

Het toegankelijkheidslabel

Het toegankelijkheidslabel is een samenvatting van je verklaring. Je plaatst het op een webpagina door een stukje HTML-code te kopiëren en plakken. Op die plek komt dan automatisch het label te staan. De code zorgt ervoor dat het label altijd actueel is. 

Het label is een afbeelding met aan de linkerkant een verticale balk met de letters A tot en met E, in de kleuren donkergroen, lichtgroen, geel, oranje en rood. De actuele status is gemarkeerd. Aan de rechterzijde staat in tekst een korte samenvatting van de verklaring. Het webadres wordt genoemd, de status, en of er een controle is geweest door DigiToegankelijk. Het label is een link naar de toegankelijkheidsverklaring zelf.

Is het label toegankelijk?

Ja. We hebben het label besproken met twee bekende onderzoeksbureaus. De alt-tekst van het label is de beschrijving van de link, en de pagina waarnaar wordt verwezen is het toegankelijke alternatief voor de SVG. Daarmee is het een toegankelijke oplossing. 

Download het label

Het toegankelijkheidslabel kun je voor elke gepubliceerde verklaring downloaden. Dat gaat zo:

  • log in op toegankelijkheidsverklaring.nl
  • ga naar Mijn verklaringen 
  • zoek de verklaring in het overzicht
  • kies in de kolom Acties voor Label downloaden (HTML)
  • kopieer de HTML-code die wordt getoond
  • plak de HTML-code zonder wijzigingen in de editor van je CMS
  • het label verschijnt nu automatisch op je site