De voordelen van toegankelijke sites en apps

Waarom zou je websites en apps toegankelijk maken? Omdat er veel voordelen zijn. Niet alleen voor de gebruikers van jouw digitale kanalen, maar ook voor je eigen organisatie. We bespreken de 4 belangrijkste voordelen.

1. Meer mensen bereiken door gelijke behandeling

Veel informatie van organisaties staat op een website of in een app. En je kunt ook steeds meer dingen digitaal regelen. Ieder mens heeft het recht om die digitale informatie en diensten te gebruiken. Dat staat in het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Het is ook  onderdeel van de Nederlandse Wet gelijke behandeling op grond van handicap.

Elke organisatie moet zich aan deze wet houden. En als het goed is, wil je dat ook. Je geeft iedereen dan de kans om mee te doen. Bedenk maar eens, wat kun je tegenwoordig níet via het internet regelen? Als je zorgt dat iedereen mee kan doen, levert dat een groot voordeel op: je bereikt veel meer mensen.

Zorg dat iedereen mee kan doen. Dan bereik je veel meer mensen.

2. Tevreden medewerkers, burgers en klanten

Wat zien anderen als een organisatie actief werkt aan de digitale toegankelijkheid van haar websites en apps? Zij zien een organisatie die inclusie serieus neemt.

Je eigen medewerkers waarderen dat. En mensen die bij jouw organisatie willen solliciteren ook. Want ook zij kunnen een beperking hebben. Ook aan de samenleving en jouw klanten laat je zien: bij ons kan iedereen meedoen.

Aan je eigen medewerkers, klanten en de samenleving laat je zien: bij ons kan iedereen meedoen.

3. Besparingen

Je bespaart op de lange termijn door websites en apps toegankelijk te maken. Zorg dat je nieuwe websites en apps direct toegankelijk laat bouwen. Dit is namelijk verplicht voor overheidsorganisaties. Bovendien is het vaak een stuk duurder om een ontoegankelijke site of app achteraf nog toegankelijk te maken.

Maar ook in dat geval zijn er voordelen. Met een toegankelijke site of app is je informatie beter vindbaar in zoekmachines. Daarnaast zullen minder mensen de klantenservice bellen: op een toegankelijke site of app kunnen zij hun zaken zelf, zonder hulp, regelen.

Het is vaak een stuk duurder om een ontoegankelijke site of app achteraf toegankelijk te maken.

4. Duidelijke afspraken

Hoe controleer je of een leverancier een (technisch) goede website, app, module of upgrade heeft opgeleverd? De standaard voor toegankelijkheid helpt je daarbij. Eis dat producten en diensten van leveranciers bij oplevering voldoen aan deze internationale norm. Dan weet je zeker dat jullie werken met dezelfde definitie van kwaliteit.

Je moet daarvoor wel om degelijk bewijs vragen. Vraag leveranciers om zelf met een geldig toegankelijkheidsonderzoek aan te tonen dat hun product toegankelijk is. Of spreek af dat jullie het opgeleverde werk door een externe partij laten toetsen.

Met de standaard voor toegankelijkheid controleer je of een leverancier een (technisch) goede website of app heeft opgeleverd.