Online kaarten en karteringsdiensten

Main content

Informatie over locaties en geografie wordt vaak met een landkaart getoond. De informatie is zo lastig te beschrijven dat visuele presentatie de voorkeur heeft. Helaas zijn veel digitale kaarten niet (volledig) toegankelijk. Op deze pagina vind je tips om met geografische informatie om te gaan. Daarnaast is beschreven wat wettelijk verplicht is.

Om welke toepassingen gaat het?

Met online kaarten en karteringsdiensten worden alle digitale kaartoplossingen bedoeld die je op websites en in apps kunt gebruiken. Het gaat zowel om toepassingen die je via een online dienst kunt invoegen (bijvoorbeeld Google Maps en Bing Maps), als om toepassingen die in eigen beheer zijn gebouwd of onderdeel zijn van een CMS.

Doeleinde van de kaart

Het doel van een kaart bepaalt of je voor een toegankelijk alternatief moet zorgen. Stel dus eerst vast om welk type kaart het gaat.

  1. Kaarten voor navigatiedoeleinden kun je gebruiken om een locatie of een route te bepalen: ze laten zien waar iets is. Bijvoorbeeld een adres, in welk gebied een dienst wordt aangeboden of waar de dichtstbijzijnde bushalte is.
  2. Kaarten om geografie te beschrijven geven eigenschappen van het aardoppervlak weer. Bijvoorbeeld de samenstelling van de bodem, of de hoeveelheid neerslag in een bepaald gebied.

Verplichtingen vanuit het Besluit digitale toegankelijkheid overheid

  • Voor online kaarten en karteringsdiensten geldt een uitzondering. Deze hoeven zelf niet verplicht toegankelijk te zijn. Dit geldt voor beide typen kaarten.
  • Bij kaarten die bestemd zijn voor navigatie moet essentiële informatie in de kaart wél verplicht (ook) op een toegankelijke, digitale wijze verstrekt worden. Bijvoorbeeld door een lijst met adressen onder de kaart te plaatsen.

Omgaan met uitdagingen

Als je een kaart toevoegt aan je digitale kanaal, houd dan rekening met de volgende punten:

  • De uitzondering geldt alleen voor de online kaart zelf. Dus niet voor de webpagina waarop de kaart staat, of voor het document waarin de kaart is geplaatst. De webpagina of het document moet wel aan de toegankelijkheidseisen voldoen.
  • Als de kaart bedoeld is voor navigatie dan moet je de essentiële informatie ook op een toegankelijke digitale wijze verstrekken. Dit is verplicht. Zo kun je adressen en een routebeschrijving in tekst toevoegen. Uiteindelijk gaat het erom dat alle bezoekers toegang hebben tot de informatie die de organisatie met de kaart wil overbrengen.
  • Daarnaast kun je de kaart zelf wel zo toegankelijk mogelijk maken. Zo kun je zorgen dat de contrasten tussen de gebruikte kleuren voldoende zijn voor bezoekers die kleurenblind zijn en dat de navigatie van de kaartapplicatie via het toetsenbord te bedienen is.