Ruim 3.000 verklaringen staan inmiddels in het register op toegankelijkheidsverklaring.nl. Het laat zien dat de overheid serieus werk maakt van digitale toegankelijkheid. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat deze verklaringen ook tijdig worden bijgewerkt. Dit is nodig om aan de wettelijke verplichting te blijven voldoen.
Het team DigiToegankelijk van Logius checkt iedere nieuwe of gewijzigde toegankelijkheidsverklaring met een A- of B-status (volledig of gedeeltelijk toegankelijk). We hanteren daarbij onze welbekende checklist. De items op de checklist zijn er vooral op gericht om er zeker van te kunnen zijn dat de geclaimde status stoelt op deugdelijk bewijs.
Als de verklaring nog niet helemaal voldoet dan stellen we de overheidsinstantie in kwestie daarvan op de hoogte. Ook geven we de verklaring een voorlopige status. Dit zie je terug op het toegankelijkheidslabel. Vanaf dit moment gaat een periode in van zes weken waarin de overheidsinstantie de geconstateerde gebreken kan oplossen.
Wanneer in die periode van zes weken de verklaring niet is verbeterd, en het eerder geconstateerde probleem dus niet is verholpen, dan veranderen we de status in ´onderbouwing ontoereikend´. Dat betekent dat de overheidsinstantie vanaf dat moment niet meer aan de wettelijke verplichting voldoet.
Werk daarom tijdig de toegankelijkheidsverklaring bij en update hem ook regelmatig. Op die manier laat je transparant zien dat jouw organisatie werkt aan de toegankelijkheid van je website of app. Daar zijn alle gebruikers dankbaar voor!
Het bijwerken van een toegankelijkheidsverklaring kun je zelf doen via de invulassistent op Toegankelijkheidsverklaring.nl. Daarna kun je direct deze verklaring publiceren.