Op 5 oktober 2023 is WCAG 2.2 door het W3C gepubliceerd als nieuwe aanbevolen standaard voor digitale toegankelijkheid. Voorlopig verandert er voor Nederlandse overheidsorganisaties niets. De nieuwe versie moet eerst nog in de Europese standaard EN 301 549 worden opgenomen.
Wat is nieuw in WCAG 2.2?
Een groot deel van WCAG 2.2 is gebaseerd op de vorige versie, WCAG 2.1. Er zijn 6 nieuwe succescriteria toegevoegd op niveau A en AA, en er is 1 succescriterium verwijderd. Dat betekent dat overheidsorganisaties straks aan 55 toegankelijkheidseisen moeten voldoen.
Betere online gebruikservaring
Een van de uitgangspunten voor deze nieuwe versie is het verbeteren van de online gebruikservaring van mensen met een beperking, ook op mobiele telefoons. Extra aandacht ging uit naar de ervaring van mensen met een cognitieve beperking of leerproblemen.
Waarom een nieuwe versie?
Het W3C brengt om de zoveel jaar een nieuwe versie van WCAG uit. De manier waarop wij digitale informatie gebruiken verandert namelijk voortdurend. Zo zijn we de afgelopen jaren massaal mobiele telefoons en tablets gaan gebruiken. Ook de techniek staat niet stil; er ontstaan telkens nieuwe technologieën en hulpmiddelen voor mensen met een beperking.
Wat moeten overheidsorganisaties nu doen?
Voorlopig is WCAG 2.1 nog van toepassing voor overheidsorganisaties. Deze versie is namelijk opgenomen in EN 301 549, de verplichte Europese toegankelijkheidsstandaard. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer versie 2.1 door versie 2.2 zal worden vervangen in EN 301 549. Het W3C heeft aangegeven dat succescriterium 4.1.1 niet langer onderzocht hoeft te worden vanaf nu.
Zodra WCAG 2.2 is opgenomen in de Europese standaard, moeten nieuwe onderzoeken op basis van WCAG 2.2 worden uitgevoerd. Bestaande onderzoeken op basis van WCAG 2.1 kun je blijven gebruiken tot ze 3 jaar oud zijn.
Op dit moment hoef je dus nog niet verplicht te voldoen aan WCAG 2.2. Ook hoef je niet direct nieuwe onderzoeken uit te laten voeren, als je oude onderzoeken nog geldig zijn. Maar ben je net bezig met een nieuwe website of app, of werk je aan verbetering van je online kanalen? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met de nieuwe succescriteria van WCAG 2.2.
Meer informatie
- De standaard WCAG 2.2 (Engels, een Nederlandse vertaling volgt later)
- W3C: What's new in WCAG 2.2