Signalering van inactieve overheidsorganisaties

Deze week stuurt DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma een signaleringsbrief naar overheidsorganisaties die op de peildatum 17 juni beperkt of geheel niet zichtbaar zijn in Dashboard DigiToegankelijk.

Oproep aan organisaties om alsnog inzicht te geven in websites en apps

Geen van de aangeschreven organisaties heeft, ondanks herhaaldelijk schriftelijk en telefonisch verzoek, aangegeven voor welke websites en apps zij verantwoordelijk is. Hierdoor kan niet worden vastgesteld in welke mate een organisatie voldoet aan de wettelijke verplichting. In de brief worden bestuurders opgeroepen alsnog aan te geven voor welke websites en apps hun organisaties verantwoordelijk zijn en er ook een toegankelijkheidsverklaring voor te publiceren.

Signaleringsbrieven helpen organisatie te voldoen aan de wet

DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma is sinds dit jaar begonnen met het sturen van signaleringsbrieven aan bestuurders van overheidsorganisaties. Het doel hiervan is om overheidsorganisaties aan te zetten hun wettelijke verplichting na te komen. Sinds 2018 zijn overheidsorganisaties verplicht om hun websites en apps toegankelijk te maken en daarover een verklaring af te leggen. Sinds 1 juli 2023 is de Wet digitale overheid (Wdo) de wettelijke grondslag voor deze verplichting (het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid).

Heb je een vraag over de signaleringsbrief?

De signaleringsbrief wordt verstuurd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heb je een vraag over de brief? Stuur je e-mail naar SignaleringDigitaleToegankelijkheid@ictu.nl.