Moet mijn gearchiveerde website of app ook digitaal toegankelijk zijn?

Overheidsorganisaties zijn sinds 2018 wettelijk verplicht al hun websites en mobiele apps digitaal toegankelijk maken. Maar hoe zit het met een website of app die opgeheven wordt of waarvan de inhoud wordt gearchiveerd? Overheidsorganisaties zijn wettelijk verplicht om archieven bij te houden, zodat informatie nog geraadpleegd kan worden. Dit is vastgelegd in de Archiefwet. Maar in welke mate moet het dan ook digitaal toegankelijk zijn? 

Archiefkast waarvan één lade open staat

Inhoud van de gearchiveerde website of app hoeft niet toegankelijk te zijn 

De gearchiveerde inhoud of content van een website of mobiele applicaties is een uitzondering in het Bdto: dit hoeft niet toegankelijk te zijn of gehouden te worden. Er zijn daarbij wel twee voorwaarden: 

  • De gearchiveerde content is niet meer van belang voor administratieve processen 
  • De gearchiveerde content wordt niet meer bijgewerkt of aangepast. 

 

Gearchiveerde inhoud moet op een toegankelijke manier bereikbaar zijn 

Hoewel de gearchiveerde inhoud dus niet toegankelijk hoeft te zijn, moet de toepassing waarmee je deze inhoud ontsluit wel voldoen aan het Bdto. Er zijn meerdere manieren waarop je de inhoud van websites of mobiele apps kunt archiveren. Om gearchiveerde inhoud op een toegankelijke manier bereikbaar te maken, moet je bij navolgende opties als volgt te werk gaan: 

  1. Overheidsorganisaties kunnen gebruik maken van een archiveringsysteem.

    Dit zijn platforms waar overheidsorganisaties de belangrijkste content van een website of app in kunnen opslaan, zoals Archiefweb of sitearchief. Voor dit systeem moet je een toegankelijkheidsverklaring opstellen. 

  2. Overheidsorganisaties maken een subdomein aan waarin ze een kopie van te archiveren inhoud op een eigen URL zetten.

    Dat noem je dan bijvoorbeeld archief.naamoverheid.nl/naam-opgeheven-website. Het subdomein neem je mee in de verklaring van de website. De inhoud van het subdomein hoeft niet toegankelijk te zijn. 

  3. Overheidsorganisaties laten de originele URL bestaan en zetten bovenaan de homepage dat deze betreffende website niet meer wordt bijgehouden.

    Voor deze website moet nog steeds een toegankelijkheidsverklaring worden opgesteld, waarbij de inhoud van de website buiten beschouwing kan worden gelaten. 

 

Naslagwerk voor archivering en digitale toegankelijkheid 

Op onze webpagina “Inhoud van archieven” staat wat je wel en niet verplicht bent bij de digitale toegankelijkheid van je gearchiveerde websites en apps en hoe je tegelijkertijd aan de Archiefwet kunt voldoen. Daarnaast zijn er voor de archiefsystemen Archiefweb en Sitearchief inmiddels vrij te gebruiken onderzoeken beschikbaar waarmee je eenvoudig een toegankelijkheidsverklaring kunt maken en waarmee je een B-status krijgt. Op een speciale pagina over Archiefweb en Sitearchief leggen we je uit waar je de onderzoeken kunt vinden en welke informatie nodig is om een verklaring te maken.