Fixi is een meldingenplatform voor gemeenten. Hiermee kunnen bewoners van een gemeente meldingen doen van schade of overlast in de openbare ruimte. De iOS app van Fixi voldoet sinds deze maand aan alle criteria voor digitale toegankelijkheid. De Android-app voldeed in maart al aan de eisen. Met de rapporten kunnen gemeenten die gebruik maken van de Fixi-app de status A krijgen voor hun toegankelijkheidsverklaring. De rapporten zijn via de website van DigiToegankelijk te downloaden.
Fixi wordt inmiddels gebruikt door 90 gemeenten. Heel veel inwoners met een beperking zijn dus afhankelijk van de toegankelijkheid van de app om meldingen te kunnen doen. Alle informatie en alle componenten van de gebruikersinterface moeten voor deze gebruikersdoelgroepen waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk zijn. Om te kunnen voldoen aan alle criteria, zijn al een lange tijd geleden de eerste stappen gezet. Al in 2020 zijn de eerste aanpassingen doorgevoerd om de app toegankelijker te maken. Het ging toen vooral om het verbeteren van kleurcontrasten en het bieden van ondersteuning van voorleessoftware voor slechtzienden.
Motie Ceder
In 2022 werd de motie Ceder door de Tweede Kamer aangenomen. In deze motie wordt erop aangedrongen dat de belangrijkste apps binnen afzienbare tijd digitaal toegankelijk moeten zijn. De app van Fixi is aangemerkt als één van deze belangrijke apps. In 2023 heeft DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma (DigiToegankelijk TOP) Decos, het softwarebedrijf achter Fixi, hulp geboden en geadviseerd. Via trainingen, de kennisbank en veel technische expertise zijn er sindsdien honderden grote en kleine aanpassingen doorgevoerd zodat het uiteindelijk gelukt om aan alle criteria te voldoen.
Betrekken van de eindgebruiker belangrijk
DigiToegankelijk TOP heeft onder andere informatie gegeven over hoe dat moet en ondersteunt met hulp en advies. Gedurende het proces is niet alleen gekeken naar het behalen van de criteria, er zijn ook tests uitgevoerd met slechtzienden. Eerdere toegankelijkheidsaudits en gesprekken met inwoners waren richtinggevend bij het toegankelijker maken van de app. Dit heeft geleid tot grote aanpassingen, zoals het ondersteunen van een ‘landscape-modus’ en de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen, maar ook tot vele kleine aanpassingen, zoals het volledig tonen van adressen in het zoekvenster.
Productowner Sander van der Klugt benadrukt dat ook gebruikers zonder visuele beperking profiteren van deze inspanningen. “Dit traject heeft ons gedwongen om goed naar de gebruiksvriendelijkheid van Fixi te kijken. Zo is de nieuwe knop ‘huidige locatie gebruiken’ handig voor iedereen die een buurt niet precies kent.”
A-status is geen eindstation
“Uiteraard is het hiermee niet afgerond,” aldus Van der Klugt. “Dat we nu volledig voldoen is natuurlijk een geweldig resultaat. Maar hier stopt het niet voor ons. We blijven in gesprek met gebruikers om de app verder te ontwikkelen.” Paul van Workum, adviseur van het programma DigiToegankelijk TOP, beaamt dit: “Het is prachtig dat we hebben kunnen helpen om de Fixi-app aan de WCAG-criteria te laten voldoen maar er is voortdurend onderhoud nodig om te kunnen blijven voldoen.” Wel verwacht Paul dat dit resultaat snel opvolging krijgt: “Ook met andere leveranciers maken we grote stappen. Dit resultaat zal hen motiveren om snel de laatste verbeteringen door te voeren."