Mensen met een beperking en toegankelijkheidsexperts maken zich zorgen over schadelijke accessibility overlays op overheidswebsites. Daarom hebben belangenorganisaties EDF en IAAP op 17 mei een verklaring over deze technologieën gepubliceerd.
Gezamenlijke verklaring
European Disability Forum (EDF) en International Association of Accessibility Professionals (IAAP) zien dat overheidsorganisaties in Europa steeds vaker gebruikmaken van schadelijke accessibility overlays, waardoor websites minder toegankelijk worden.
In een gezamenlijke verklaring uiten de organisaties hun zorgen hierover. Ze benadrukken dat website-eigenaren nooit technologie moeten gebruiken die hun website mogelijk ontoegankelijk maakt voor sommige bezoekers.
Opkomende technologieën
Kunstmatige intelligentie en andere opkomende technologieën kunnen volgens de organisaties in de toekomst veel bijdragen aan digitale toegankelijkheid. Maar op dit moment zijn er nog geen technologieën die een ontoegankelijke website in één klap toegankelijk kunnen maken. Ook met een accessibility overlay is dit dus (nog) niet mogelijk.
Risico’s niet altijd duidelijk
De organisaties leggen in de verklaring uit wat accessibility overlays wel en niet kunnen, en wat de mogelijke risico’s ervan zijn. Want dat is voor gebruikers, ontwikkelaars, ontwerpers en website-eigenaren niet altijd duidelijk.
Wat er mis kan gaan? Sommige overlays verstoren de werking van de hulpsoftware van bezoekers, geven ten onrechte de indruk dat toegankelijkheidsfouten gerepareerd worden, of verzamelen privacygevoelige informatie.
Daarom vragen de belangenorganisaties om zorgvuldigheid bij het inzetten van dit soort nieuwe technologieën. Overlays maken een website niet toegankelijk en kunnen er niet voor zorgen dat de website aan toegankelijkheidswetgeving voldoet. Ze zijn geen alternatief voor of vervanging van het verbeteren van de website zelf.
Over EDF en IAAP
EDF is een onafhankelijke, overkoepelende organisatie die de belangen van meer dan 100 miljoen mensen met beperkingen in Europa vertegenwoordigt.
IAAP is een non-profit ledenorganisatie gericht op educatie en certificering van toegankelijkheidsexperts. De IAAP ondersteunt meer dan 5000 leden in meer dan 100 landen.