Bijna 50% van de aangeschreven overheidsorganisaties reageert op signaleringsbrief

Eind juni stuurde DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma een signaleringsbrief naar ruim 150 overheidsorganisaties. Het ging om instanties die tot de peildatum 17 juni 2024 niet gereageerd hadden op herhaaldelijke verzoeken om aan te geven of ze voor bepaalde websites of apps verantwoordelijk zijn. De brief was effectief: twee maanden later hadden al 72 van de aangeschreven organisaties actie ondernomen.

Oproep aan bestuurders

Ruim 150 overheidsorganisaties ontvingen de brief voor in totaal 759 websites en apps. In de brief stonden twee oproepen aan de bestuurders van de betreffende organisaties: 1) geef aan voor welke websites en apps jouw organisatie verantwoordelijk is, en 2) publiceer voor die kanalen een toegankelijkheidsverklaring.

Overheidsorganisaties komen in actie 

Door de signaleringsbrief werd voor 44% van de 759 websites en apps duidelijk of de aangeschreven organisatie verantwoordelijk is. Voor 128 websites en apps erkenden de aangeschreven organisaties verantwoordelijk te zijn. Deze websites en apps verschijnen binnenkort in het Dashboard DigiToegankelijk. Zolang de verantwoordelijke organisaties er nog geen toegankelijkheidsverklaring voor hebben gemaakt, krijgen deze kanalen status E. Voor 256 websites en apps gaven de organisaties aan niet verantwoordelijk te zijn. Daarnaast werden 33 websites en apps aangeduid als 'onbekend'. Er werden 36 nieuwe toegankelijkheidsverklaringen aangemaakt. Met deze informatie kan beter worden vastgesteld in welke mate een organisatie voldoet aan de wettelijke verplichting.  

Signaleringsbrieven helpen organisaties te voldoen aan de wet 

DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma is sinds dit jaar begonnen met het sturen van signaleringsbrieven aan bestuurders van overheidsorganisaties. Het doel hiervan is om overheidsorganisaties aan te zetten hun wettelijke verplichting na te komen. Sinds 2018 zijn overheidsorganisaties namelijk verplicht om hun websites en apps toegankelijk te maken en daarover een verklaring af te leggen. Sinds 1 juli 2023 is de Wet digitale overheid (Wdo) de wettelijke grondslag voor deze verplichting (het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid). 

Heb je een vraag over de signaleringsbrief? 

De signaleringsbrief wordt verstuurd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heb je een vraag over de brief? Stuur je e-mail naar SignaleringDigitaleToegankelijkheid@ictu.nl.