Verklaring maken met invulassistent

Main content

Overheidsorganisaties moeten een toegankelijkheidsverklaring maken voor iedere website en app waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Je doet dat met de invulassistent. Dat is een digitaal formulier waarmee je stap voor stap een verklaring maakt.

De invulassistent

De invulassistent is een digitaal formulier dat je stap voor stap helpt bij het opstellen van toegankelijkheidsverklaringen.

Maak een account aan

Je hebt een account nodig om verklaringen te maken. Het kan handig zijn om een algemene account te maken voor je organisatie(onderdeel).

Informatie die je nodig hebt

Verzamel deze informatie voordat je begint:

  1. Website of app waarvoor de verklaring is:
    1. Bij websites: het hoofddomein (webadres) en eventuele andere domeinen, subdomeinen en/of deeldomeinen die bij de website horen.
    2. Bij apps: de naam van de app en links naar de locatie(s) van de app in de appstores van verschillende platformen.
  2. Links naar onderzoeksrapporten: Heb je voor deze website of app 1 of meer onderzoeksrapporten? Zorg dat die online staan op je eigen website, of vraag de link aan het onderzoeksbureau.
  3. Link naar pagina met overzicht kanalen organisatie: Op de hoofdwebsite van overheidsorganisaties moet een overzicht staan van alle websites en apps waarvoor de organisatie verantwoordelijk is.
  4. Naam en rol van verantwoordelijke bestuurder of manager: Je moet de naam en rol invullen van de bestuurder of manager die de verklaring voor ‘gezien en akkoord’ tekent.

Verzamel informatie voordat je aan een verklaring begint.

Verklaring publiceren

Bij de laatste stap van de invulassistent publiceer je de verklaring. De verklaring staat dan in het register met verklaringen.

Daarna kun je voor elke verklaring een code kopiëren. Die code plaats je op de website van je organisatie. Bijvoorbeeld op de pagina over toegankelijkheid. Door de code zie je automatisch een plaatje met de status van de verklaring. Dit noemen we het toegankelijkheidslabel.

Voor apps kun je de code het beste op een webpagina plaatsen. In de app store verwijs je dan naar die pagina.

Het register met verklaringen

In het register staan alle gepubliceerde verklaringen van overheidsorganisaties.

Via de link https://toegankelijkheidsverklaring.nl/register?w=[naam van overheidsorganisatie] zie je alle verklaringen van 1 organisatie.

 

Uitgebreide handleiding

Kom je er niet uit? Bekijk dan de uitgebreide handleiding. Je kunt ook een e-mail sturen aan toegankelijkheidsverklaring@logius.nl.

Handleiding invulassistent

PDF Document | 583.55 KB