Animatie

Main content

Met bewegende plaatjes en knipperende onderdelen kun je de aandacht trekken of een ingewikkeld onderwerp begrijpelijk maken. Daarnaast kun je delen van een pagina of een hele pagina automatisch laten veranderen, bijvoorbeeld om informatie te verversen. Zorg bij al deze vormen van beweging en verandering voor een toegankelijke aanpak.

Pauzeren of uitzetten

Niet alle bezoekers zijn blij met een bewegend onderdeel op de website. Sommige bezoekers worden er door afgeleid, raken in de war of kunnen niet meer goed met de website werken. Het moet daarom altijd mogelijk zijn om animaties en veranderingen te pauzeren of uitzetten.

Flitsen

Als een element op een website snel achter elkaar flitst kunnen bezoekers met bepaalde aandoeningen een toeval krijgen. Er zijn specifieke richtlijnen die je moet volgen om dit te voorkomen. Deze toegankelijkheidseis heeft een speciale status: geen enkel onderdeel van de website mag ervan afwijken, zelfs niet als je een toegankelijk alternatief ervoor biedt. Wijk je wel af, dan zorgt dat onderdeel er namelijk voor dat sommige bezoekers de hele website, ook de toegankelijke onderdelen, niet meer kunnen gebruiken.

Tijdslimiet

Als tekst of beeld op een website na een bepaalde tijd automatisch verandert moeten bezoekers die tijdslimiet uit kunnen zetten. Sommige bezoekers zijn misschien niet in staat om de tekst of het beeld binnen de gestelde tijdslimiet te lezen, bekijken of begrijpen. Een voorbeeld van zo’n situatie is een slideshow of caroussel waarbij verschillende beelden en/of teksten elkaar automatisch afwisselen. Om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen moeten bezoekers zo’n slideshow kunnen pauzeren.

Meer weten?

Ontwikkelaars kunnen in de technische norm meer lezen over animatie en verandering bij de volgende toegankelijkheidseisen: