Navigatie en links

Op het internet is informatie via links met elkaar verbonden. Zo staan links naar de belangrijkste onderdelen van een site of app in het navigatiemenu. En ook binnen een tekst staan vaak links naar andere pagina's. Zonder links en navigatie kom je niet ver. Zorg daarom dat iedereen op jouw site of in jouw app kan navigeren.

Duidelijke linkteksten

Klik jij graag op een link waarvan je niet weet waar die heen leidt? De meeste mensen niet. Schrijf daarom linkteksten waaruit duidelijk blijkt waar de link heen zal leiden, ook als je de tekst eromheen niet leest. Sommige bezoekers gebruiken hulptechnologie die de links los van de tekst op kan lezen. Een linktekst als ‘klik hier’ is dan niet duidelijk. Beter zou bijvoorbeeld zijn: ‘lees meer over toegankelijkheid’. Hiermee help je niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines. Die gebruiken de linktekst om de pagina waarnaar de link verwijst beter te begrijpen.

Schrijf linkteksten waaruit duidelijk blijkt waar de link heen zal leiden.

Meerdere ingangen

Elke pagina in een website of app moet op meer dan één manier te vinden zijn. Want niet elke bezoeker navigeert op dezelfde manier. Zo wil de ene bezoeker het navigatiemenu gebruiken en typt de andere bezoeker liever direct een zoekterm in het zoekveld.

Wees consequent

Zorg dat de volgorde van links in vaste blokken (zoals het navigatiemenu) op elke pagina hetzelfde is. Bezoekers die de pagina laten voorlezen of sterk vergroten hebben geen overzicht. Door de volgorde hetzelfde te houden, weten zij beter waar ze zijn.

Afbeeldingen en links

Soms is een afbeelding tegelijkertijd een link. Ook dan moet er een duidelijke linktekst zijn. Dan weten bezoekers die de afbeelding niet zien toch waar de link naartoe zal leiden. Als de link alleen uit een afbeelding bestaat dan gebruik je hiervoor de alt-tekst van die afbeelding. Daar gelden dan dezelfde regels voor als voor ‘gewone’ linkteksten.

Gebruik je zowel een afbeelding als een tekst om te linken? Combineer deze dan tot één link. Voor sommige bezoekers is het storend als dezelfde link twee keer direct na elkaar voorkomt.

Geef bezoekers de mogelijkheid om met een ‘skiplink’ blokken op de pagina over te slaan.

Bezoekers die voorleessoftware gebruiken of met het toetsenbord navigeren kunnen niet zomaar ergens klikken om verder te gaan. Ze moeten op een vaste volgorde door de inhoud van een pagina navigeren. Geef deze bezoekers de mogelijkheid om met een zogenaamde ‘skiplink’ blokken op de pagina over te slaan, zoals het navigatiemenu.

Meer weten?

Officiële documentatie

Ontwikkelaars kunnen in de technische norm meer lezen over navigatie bij de volgende toegankelijkheidseisen:

Kennisbank DigiToegankelijk

In onze kennisbank vind je praktische uitleg over specifieke onderwerpen: