Zo ziet een goed onderzoeksrapport eruit

04 mrt 2021

Main content

Sommige organisaties ontvangen een mail van Logius waarin staat dat hun verklaring nog niet aan alle controlekenmerken voldoet. De checklist op Digitoegankelijk.nl is daarbij leidend.

In een aantal van die gevallen ligt het probleem niet bij de verklaring zelf, maar bij het onderzoeksrapport dat als onderbouwing is gebruikt. Zo’n onderzoek moet namelijk een aantal elementen bevatten om goed te worden gekeurd als onderbouwing. We sommen een aantal punten die niet altijd goed gaan nog eens op:

  • Directe link - De eerste eis is dat onderzoeksresultaten direct bereikbaar moeten zijn via een link in de verklaring. Dat betekent dat overheidsorganisaties niet naar een algemene pagina op hun eigen website moeten verwijzen, maar rechtstreeks naar het onderzoeksrapport zelf.
  • WCAG-EM - Het onderzoek moet zijn uitgevoerd aan de hand van de methode WCAG-EM, of een vergelijkbare methodiek. Dit moet blijken uit de opzet van het onderzoek, maar het moet ook letterlijk zijn beschreven in het onderzoeksrapport zelf.
  • Alle 50 eisen - Uit het onderzoeksrapport moet blijken dat alle 50 eisen zijn onderzocht. Dit moet in één oogopslag te zien zijn, dus beschreven in een korte tekst of in een tabel aan het begin van het onderzoeksrapport.
  • Basisniveau van toegankelijkheidsondersteuning - In het onderzoeksrapport moet beschreven zijn wat het basisniveau van toegankelijkheidsondersteuning van de website is. De onderzoekers beschrijven hier dat ze hebben vastgesteld dat de website of app goed functioneert in bepaalde browsers en met bepaalde hulptechnologieën (bijvoorbeeld: ‘alle gangbare browsers en hulpapparatuur’).
  • Gebruikte technologieën - In het onderzoeksrapport moet staan welke technologieën voor de website zijn gebruikt (bijvoorbeeld HTML, CSS, JS).
  • Gebruikte browsers en software - In het onderzoeksrapport moet staan welke browsers en andere software bij het onderzoek zijn gebruikt. Let op: de versienummers moeten ook vermeld worden.

Wil je precies weten hoe een onderzoeksrapport moet zijn opgebouwd? Bekijk dan het voorbeeldrapport of de lijst met controlekenmerken.