Publieke consultatie Europese toegankelijkheidsrichtlijn

14 sep 2021

Main content

De Europese Commissie is een openbare raadpleging gestart over de herziening van de Europese toegankelijkheidsrichtlijn. Dat betekent dat de Commissie wil weten wat de effecten zijn van de richtlijn. Wat is door de richtlijn veranderd, wat kan beter? Iedereen die met digitale toegankelijkheid te maken heeft mag meedenken.

Sinds 23 juni 2021 moeten alle websites en mobiele apps van de publieke sector in de EU toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De laatste stap is nu om te beoordelen hoe de toepassing van deze richtlijn in de praktijk uitpakt. De Commissie vraagt daarom om feedback van burgers (en met name van mensen met een beperking), maar ook van bedrijven, online platforms, academici, overheidsdiensten en alle andere geïnteresseerde partijen. Dit wordt een ‘raadpleging’ genoemd.

De online raadpleging is toegankelijk voor schermlezers en vertaald in alle officiële talen van de EU. Daarnaast is de raadpleging beschikbaar in een kortere, gemakkelijk leesbare versie voor mensen met cognitieve beperkingen. De einddatum is 25 oktober 2021.

De Europese Commissie gebruikt de resultaten om de richtlijn te verbeteren, zodat deze nog meer bijdraagt aan het toegankelijk maken van websites en mobiele apps van de publieke sector. De resultaten van de evaluatie zullen in juni 2022 in een toegankelijk formaat worden gepubliceerd.