Officiële toegankelijkheidsverklaring verplicht: eigen tekst niet voldoende

22 apr 2021

Main content

Overheidsinstanties moeten voor elke website of app (een link naar) de bijbehorende up-to-date toegankelijkheidsverklaring publiceren. Die verklaring moet voldoen aan het voorgeschreven model. Alleen een eigen tekst over toegankelijkheid publiceren is dus niet genoeg.

Een eigen tekst voldoet niet

Organisaties zijn verplicht om op hun eigen websites en bij hun apps (links naar) up-to-date toegankelijkheidsverklaringen te plaatsen. Deze moeten bovendien volgens het officiële model zijn opgesteld. Dat staat in artikel 4 van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Met alleen een eigen tekst over toegankelijkheid, zonder (link naar) de officiële verklaring, voldoe je dus niet aan de verplichting.

Gebruik toegankelijkheidsverklaring.nl

Gebruik daarom de invulassistent op toegankelijkheidsverklaring.nl. Hiermee stel je stap voor stap een verklaring op die aan de vormvereisten voldoet. Daarna kun je deze publiceren in het centrale register. De invulassistent levert ook kant-en-klare html-codes om op je eigen website of in de app store te plaatsen. Door deze te gebruiken voldoe je automatisch aan de eisen.

Wat plaats je precies op je eigen website of in de app store?

Er zijn drie manieren om de verklaring op je eigen site of in de app store op te nemen. Het toegankelijkheidslabel is daarbij de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke manier.

1. Toegankelijkheidslabel plaatsen (meest eenvoudige manier)

Publiceer je verklaring eerst in het centrale register en plaats daarna de html-code voor het toegankelijkheidslabel op je eigen website of in de app store. Door de code verschijnt altijd het actuele label op je site of in de app store, inclusief een link naar de verklaring in het centrale register. Je hebt er geen onderhoud meer aan.

2. Tekstlink plaatsen

Plaats op je eigen website of in de app store een tekstlink naar de toegankelijkheidsverklaring in het centrale register. Let op: zet je bij de tekstlink ook nog een eigen tekst over de toegankelijkheid van de website of app? Zorg dan dat je deze telkens updatet als er iets in de verklaring verandert (zoals de nalevingsstatus).

3. Verklaring integraal opnemen (afgeraden)

Je kunt er ook voor kiezen de hele verklaring op je eigen website of in de app store te plaatsen. Download hiervoor de html-code van de verklaring en plaats deze integraal op je eigen website. Om dit te doen heb je toegang tot de broncode van de website nodig. Wij raden deze methode niet aan. Het komt namelijk voor dat Content Management Systemen de code ‘opschonen’ waardoor metadata verloren raakt. Je moet dit goed controleren. Daarnaast moet je de verklaring elke keer opnieuw plaatsen als je op toegankelijkheidsverklaring.nl iets aanpast.

Lees verder over