DigiToegankelijk ondersteunt de VNG

14 jun 2021

Main content

DigiToegankelijk ondersteunt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bij twee activiteiten.

De VNG voert op dit moment een uitvoeringstoets uit. Onderzocht wordt wat de impact is op gemeenten van de invoering van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Zo wordt bekeken wat deze wettelijke verplichting betekent voor de werkwijze en organisatie van gemeenten, wat de kosten en baten zijn, wat de beoogde effecten maar ook de risico’s zijn en welke ondersteuning er nodig kan zijn.
DigiToegankelijk is gevraagd om in de begeleidingscommissie plaats te nemen. De uitkomsten van het onderzoek worden medio juli dit jaar verwacht.

Daarnaast is de VNG ook gestart met een aanjaagteam. Uit onderzoek blijkt dat er nog best veel gemeenten zijn die moeite hebben met de implementatie van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Het aanjaagteam gaat deze gemeenten helpen. Dat zal op verschillende manieren gebeuren. Zo zullen in samenwerking met DigiToegankelijk op korte termijn (eind juni en begin juli) twee webinars worden georganiseerd waarin we teruggaan naar de basis: wat is nou precies die wettelijke verplichting en hoe kun je deze het beste implementeren? De precieze data en mogelijkheden tot inschrijving zullen zo snel mogelijk worden gecommuniceerd.
Ook bestaat er een levendig forum, waar gemeenten allerlei aspecten van digitale toegankelijkheid met elkaar kunnen bespreken.