Hoe voorkom ik dat ik informatie alleen met kleur laat zien?

Main content

Niet alle bezoekers kunnen kleuren goed zien. Daarom mag je informatie op je website of app niet alleen met kleur overdragen. Laat de informatie ook op een andere manier zien en gebruik tekst of bijvoorbeeld een patroon van lijnen of stippen.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

Zorg dat de informatie in de volgende situaties niet alleen in kleur wordt overgebracht:

  • Visuele content zoals grafieken, diagrammen, legenda’s in kaarten en tabellen. Bied altijd een tekstalternatief voor de informatie die je ook met kleur overbrengt. Bijvoorbeeld een lijst met adressen uit een kaart. Lukt dat niet? Gebruik naast kleur ook een patroon aan stippen, lijnen of andere vormen.
  • Bij invoervelden van webformulieren. Als een bezoeker een verplicht invoerveld vergeet in te vullen, mag je dit gemiste veld niet alleen met kleur aangeven. Een rode rand om het invoerveld is niet genoeg. Mensen die deze rode kleur niet zien, weten niet welk invoerveld niet goed is ingevuld.
  • Bij een actieve link in het menu. Het moet voor de bezoeker duidelijk zijn welke link in het menu actief is. Bijvoorbeeld door de link te onderstrepen of de tekst dik te drukken met CSS.
  • Bij links in lopende tekst. Lees meer over kleur van links in tekst.
  • Bij een kalender waar afspraken gekoppeld zijn aan bepaalde dagen door middel van kleur. Dit geldt niet voor de datum van vandaag.

Er zijn meer situaties mogelijk. Raadpleeg daarom altijd de officiële documentatie of schakel een expert in.

Wat zijn onze tips en tricks?

Controleer met de Google Black and White webbrowser plug-in hoe je website eruitziet in het zwart-wit. Zo check je of alle informatie ook zonder het gebruik van kleuren begrijpelijk is.

Gebruik de ColourContrastAnalyser tool om het contrast te checken.

Ook interessant

Officiële documentatie