Hoe maak ik bewegende content digitaal toegankelijk?

Main content

Een slider of een carrousel of een gif-afbeelding kan bewegende of flitsende content hebben. Staat dit naast de statische content op je website en duurt het langer dan vijf seconden? Geef de gebruiker dan de mogelijkheid om de content te pauzeren, te stoppen of te verbergen. Een foutmelding die na enige tijd verdwijnt of de pagina die na verloop van tijd ververst, valt ook onder bewegende content.

Er zijn een tweetal problemen met bewegende content. Ten eerste kan deze content bezoekers afleiden of zelfs voor epileptische aanvallen zorgen. Vooral bezoekers met cognitieve beperkingen kunnen hier last van hebben. Ten tweede moet de bezoeker bij informatieve content de tijdslimiet kunnen aanpassen om de content te lezen of een actie te kunnen voltooien.

Decoratieve bewegende content mag op kleine schermen verborgen worden. Bewegende content met informatie moet ook op kleine schermen zichtbaar, leesbaar en bedienbaar zijn.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

  • Geef bewegende content knoppen om de content te pauzeren, te stoppen of te verbergen.
  • Zorg ervoor dat de knoppen goed zichtbaar zijn door te voldoen aan de voorwaarden voor kleurcontrast (minimaal 3,0:1).
  • Staat de knop op een wisselende achtergrond? Geef de knop dan een rand of achtergrondkleur die niet verandert.
  • Maak de knoppen toetsenbordtoegankelijk en zorg voor een goed zichtbare focusindicator.
  • Zorg ervoor dat zichtbare tekst op het label van de knop ook in de toegankelijke naam van de knop terugkomt.
  • Zorg voor een knop om de foutmelding in beeld te houden tot de fout door de bezoeker is opgelost.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om een bezoeker genoeg tijd te geven om informatie te lezen. Daarnaast wil je voorkomen dat bewegende content stoort, afleidt of tot epileptische aanvallen kan leiden.

Wat zijn onze tips en tricks?

Er kunnen meer eisen zijn aan bewegende content, maar er zijn ook uitzonderingen. Lees daarom de officiële documentatie en schakel een expert in in geval van twijfel.

Ook interessant

Officiële documentatie