Hoe maak ik alle functionaliteiten van mijn website beschikbaar via een toetsenbord?

Main content

De mogelijkheid om een toetsenbord te gebruiken, vergroot de digitale toegankelijkheid van je website.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

Bezoekers moeten de functionaliteiten van je website via een toetsenbord kunnen bedienen. Het gaat om formulieren, menu’s, links, knoppen en andere interactieve elementen. Andere aandachtspunten zijn:

  • De focus is zichtbaar en mag niet over elementen lopen die niet in beeld zijn.
  • De gebruiker mag niet met het toetsenbord ergens vastlopen.
  • De focusvolgorde moet logisch zijn en overeenkomen met de visuele volgorde van elementen op het scherm. Kleine verschillen zijn toegestaan, als de focusvolgorde het begrijpen van de content niet in de weg zit.

Waarom is het belangrijk?

Bezoekers met motorische beperkingen gebruiken vaak geen muis, maar een toetsenbord of een ander hulpmiddel om de website te bedienen. Is een onderdeel van je website niet geschikt voor een toetsenbord? Dan is er een grote kans dat dit onderdeel ook ontoegankelijk is voor gebruikers van andere hulpmiddelen zoals zuig- en blaassoftware.

Wat zijn onze tips?

De voorkeur gaat naar het gebruik van standaard HTML-elementen om de functionaliteiten van je website bedienbaar via toetsenbord te maken. Soms heb je als ontwikkelaar geen keuze en moet je elementen zelf bouwen. Zelfgebouwde elementen zoals "div class='button'" kun je ook toegankelijk maken. Maar dit kost veel tijd, is foutgevoeliger en je moet de resultaten vaak testen.

Test het zelf

Nieuwsgierig of jouw website toegankelijk is met gebruik van een toetsenbord? Test het zelf:

  • Zet de cursor in de adresbalk van de website.
  • Navigeer door de website met Tab en Shift Tab.

Ook interessant

Officiële documentatie