Hoe verwerk ik links (URL's) in mijn content?

Main content

De bezoeker van je website of lezer van je document moet links kunnen onderscheiden van gewone tekst. Zorg ervoor dat links er anders uitzien dan gewone tekst. Voor alle links geldt dat je duidelijke linktekst moet gebruiken die aangeeft waar de link naartoe gaat.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

Houd rekening met de volgende regels als je een link plaatst in je tekst:

  • De link is herkenbaar als een link. Een link die alleen in kleur van tekst te onderscheiden is, moet voldoen aan twee voorwaarden: het contrast tussen de linktekst en de andere tekst moet minimaal 3,0:1 zijn. En een andere visuele clue moet aanwezig zijn als de muis over de link gaat. Dat kan zijn een onderstreping, een groter of vetgedrukte lettertype of een andere clue. In tekstverwerkers waarmee je kantoorbestanden opstelt, bijvoorbeeld in Word, kun je zelf de kleur aanpassen. Linkkleur op je website aanpassen doet je webbouwer.
  • De tekst van de link beschrijft duidelijk naar welke pagina je linkt.
    • Niet: "Wil je een link herkenbaar maken? Klik hier".
    • Wel: "Lees hoe je een link herkenbaar" maakt of "Klik hier om te lezen over leesbare links".
  • Voorkom dat links met onduidelijke linktekst, bijvoorbeeld "klik hier" meer dan eens op dezelfde pagina voorkomen. Links naar verschillende doelen moeten unieke linkteksten hebben.
  • Zorg ervoor dat links naar verschillende doelen niet dezelfde linktekst hebben, bijvoorbeeld "website". Dit is verwarrend voor onder andere screenreadergebruikers, maar ook voor mensen die baat hebben bij een duidelijke navigatiestructuur. Zorg ervoor dat identieke linkteksten hetzelfde linkdoel hebben.

Waarom is dit belangrijk?

Links op een webpagina of een document moeten er visueel anders uitzien zodat ze herkenbaar blijven als links. Goede linkteksten helpen blinde bezoekers de inhoud van de pagina te scannen.

Wat zijn onze tips en tricks

Het beste is om te vermijden dat links alleen uit een afbeelding bestaan. Hierdoor verstop je de link achter het plaatje. Dit is foutgevoelig en vaak niet herkenbaar als een link. Verwerk je link liever in de tekst.

Onderstreep gewone tekst niet om het opvallend te maken. Dit lijkt te veel op een link en kan daarom verwarrend zijn.

Ook interessant

Officiële documentatie