Hoe maak ik mijn tekst digitaal toegankelijk in een tekstverwerker?
Main content
Schrijf je een tekst in een tekstverwerker, bijvoorbeeld in het CMS van je website of een programma om kantoorbestanden op te stellen? Gebruik dan de knoppen in de tekstverwerker om je tekst op te maken. Deze knoppen voegen niet alleen vormgeving aan je tekst toe, maar ook extra elementen aan de onderliggende HTML-code van de pagina. Zo wordt het beter bruikbaar voor bezoekers die hulpsoftware gebruiken. Bijvoorbeeld slechtziende of blinde bezoekers die voorleessoftware gebruiken.
Wat zijn de eisen vanuit WCAG?
- Maak opsommingen correct op. Gebruik de knop Opsommingstekens in de tekstverwerker. Gebruik geen mintekens of andere symbolen in plaats van opsommingstekens.
- Markeer koppen met de juiste kopstijlen.
- Gebruik dikke of schuine tekst alleen om nadruk te leggen op enkele woorden of zinsdelen. In een tekstverwerker gebruik je knop B om tekst dik te drukken en knop I om tekst schuin te drukken.
- Zorg voor goed zichtbare links en duidelijke linkteksten. Voeg links toe met de Hyperlink-knop in je tekstverwerker.
- Geef informatieve afbeeldingen een goede beschrijving. Markeer decoratieve afbeeldingen als "decoratief".
- Maak datatabellen op de juiste manier op. De relatie tussen de kolom- en/of rijkop en de cellen eronder of ernaast moet ook voor hulpsoftware duidelijk zijn.
- Geef je document een beschrijvende titel.
Wat zijn onze tips en tricks?
Het is beter om je tekst niet te onderstrepen. Dit lijkt te veel op een link (URL) en dit is verwarrend. Is het mogelijk om teksten te onderstrepen in je tekstverwerker? Vraag het aan je webbouwer om deze knop uit te zetten. Zo help je je collega's fouten te voorkomen.
Ook interessant
- Hoe maak ik koppen digitaal toegankelijk?
- Hoe ga ik om met dik- of schuingedrukte tekst?
- Hoe verwerk ik links (URL's) in mijn tekst?
- Hoe geef ik een afbeelding een beschrijving (alt-tekst)?