Hoe maak ik koppen digitaal toegankelijk?

Main content

Om koppen toegankelijk te maken, is het belangrijk dat je de koppen op de goede manier opmaakt. De voorleessoftware herkent dan dat het gaat om koppen.

  • Gebruik je Word, Google Doc of een andere tekstverwerker? Selecteer dan de koppen onder Stijlen. Maak nooit koppen dik- of schuingedrukt met een B-knop of I-knop in je tekstverwerker. Dit ziet er dan misschien uit zoals je wilt, maar voor een schermlezer is het geen kop.
  • Gebruik je een CMS-editor op je website? Dan selecteer je ook de koppen onder Stijlen. In de HTML-code van de pagina wordt dan het juiste element toegevoegd.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

  • Een kop beschrijft de content die volgt op de betreffende kop, en mag niet verwarrend of onduidelijk zijn.
  • Onder een kopje staat altijd content. Denk aan tekst, een afbeelding of een video. Heb je geen inhoud na een kopje? Dan is dit erg verwarrend voor slechtziende en blinde bezoekers.
  • Markeer teksten die geen koppen zijn nooit als koppen. Bijvoorbeeld om zinnen of alinea opvallende styling te geven.

Waarom is dit belangrijk?

Een blinde bezoeker kan een overzicht met kopteksten op een pagina maken om zo de inhoud van de pagina te scannen. Kopjes zonder content of onduidelijke koppen geven geen overzicht.

Wat zijn onze tips?

  • Gebruik koppen in de juiste volgorde om de hiërarchische structuur van de content vast te leggen. Plaats bijvoorbeeld geen Kop 5 onder een Kop 1.
  • Plaats geen lege koppen op de pagina.
  • Gebruik liever niet meerdere keren Kop 1 op de pagina.

Gebruik een add-on om de koppen te controleren

Gebruik HeadingsMap als hulpmiddel in je webbrowser. Zo zie je snel welke tekst is opgemaakt als kop en welke niet. Je ziet ook of de structuur van de koppen klopt. Vergelijk dit met de teksten die eruitzien als koppen op de website en zorg dat dit overeenkomt.

Pas de opmaak van koppen aan

Vind je de opmaak van de koppen niet mooi? Pas deze dan niet één voor één aan, maar pas de kopstijlen aan. In Word doe je dit zelf. Voor een website vraag je een ontwikkelaar om de opmaak van de koppen aan te passen in de stylesheet van de website.

Officiële documentatie