Hoe maak ik een video digitaal toegankelijk?
Main content
Mensen die niet goed kunnen zien of horen, krijgen met digitaal toegankelijke video’s toch alle informatie.
Wat zijn de eisen vanuit WCAG?
Voor een digitaal toegankelijke video van niveau AA van WCAG, zorg je dat de volgende onderdelen in iedere video aanwezig zijn:
- Introductie in tekst op de pagina bijvoorbeeld een inleiding of een kop.
- Ondertiteling voor de gesproken tekst en andere belangrijke geluiden.
- Audiobeschrijving van de belangrijke visuele informatie.
- Gaat het om een video zonder geluid die extra informatie toevoegt aan de pagina? Dan moet je deze informatie uitschrijven in een transcript. De informatie mag ook als audio-bestand worden toegevoegd.
- Toegankelijke knoppen: toetsenbord en contrast.
- Als een video automatisch start, moet je een mechanisme aanbieden om het te kunnen stoppen.
- Wordt de video op volledig scherm getoond? De focus moet zich naar de video verplaatsen en niet op de onderliggende pagina blijven. Dat kun je testen met toetsen Tab en Shift Tab.
De laatste drie punten kun je als een contentmedewerker niet zelf aanpassen. Maar je kunt de webbouwer erop wijzen. De webbouwer moet rekening houden met meer eisen.
Waarom is dit belangrijk?
Is jouw video niet digitaal toegankelijk, dan sluit je veel bezoekers buiten. Bijvoorbeeld met een instructievideo met een slechte ondertiteling.
Op onze website lees je een uitgebreide uitleg per onderdeel en hoe je deze onderdelen op de juiste manier inzet.
Wat zijn onze tips?
Ondertitel de video zelf, gebruik geen automatische ondertiteling van YouTube. De automatische ondertiteling is niet digitaal toegankelijk, want deze heeft veel spelfouten. De betekenis van de gesproken tekst wordt daarom niet goed weergegeven. Zorg dat je video ook voldoet aan de andere eisen om je YouTube-video’s toegankelijk te plaatsen.