Hoe ga ik om met dik- of schuingedrukte tekst?

Main content

Met dik- of schuingedrukte tekst leg je de nadruk op sommige woorden of zinsdelen. Ga bewust om met dikgedrukte of schuingedrukte tekst op een webpagina of in een document. In een tekstverwerker waarmee je kantoorbestanden opstelt en in een online content-editor die je op je website gebruikt, gebruik je knop B om tekst dik te drukken en knop I om tekst schuin te drukken.

Waarom is dit belangrijk?

Knoppen B en I zorgen niet alleen voor de visuele opmaak, maar veranderen de onderliggende HTML van je pagina door extra elementen toe te voegen. Gebruik je deze elementen op de verkeerde manier, bijvoorbeeld om een hele alinea mee op te maken of voor de opmaak van koppen? Dan kan dit storend zijn voor een slechtziende of blinde bezoeker.

Wat zijn de eisen vanuit WCAG?

Veel HTML-elementen hebben een semantische waarde. Ze geven aan wat de betekenis is van de content: dit is een kop, dit is een citaat, dit is een woord met nadruk. Voorleessoftware gebruikt deze informatie om de tekst goed voor te lezen. In WCAG staat dat je deze elementen ook echt voor dat doel moet gebruiken.

Wat zijn onze tips?

Gebruik deze B- en I-knoppen nooit om hele alinea’s dik of schuin te drukken. Wil je toch een alinea opvallend maken? Vraag je webontwikkelaar om de stylesheet aan te passen.

Ook interessant

Officiële documentatie